Doi cercetători de la Lawrence Berkely National Laboratory, din SUA, au folosit un fenomen natural cunoscut pentru a construi un nou tip de frigider prietenos cu mediul.
Drew Lilley și Ravi Prasher descriu modul în care au dezvoltat ideea folosirii sării pentru a topi gheața de pe drumuri pentru a proiecta și a construi un nou tip de frigider.
Lucrarea a fost publicată în revista Science.
Emmanuel Defay, de la Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg, a publicat un articol de Perspectivă în același număr al revistei, subliniind activitatea desfășurată de cei doi în California.
Timp de mulți ani, oamenii din întreaga lume au folosit sare pentru a topi gheața de pe drumuri, pentru a face călătoriile mai ușoare. Deși din punct de vedere tehnic sarea nu topește gheața, culoarea sa închisă atrage căldura, permițându-i gheții de sub ea să se topească, ceea ce îi permite sării să se amestece cu apa. Astfel apa nu îngheață din nou pentru că sarea scade dramatic punctul de îngheț al acesteia.
Pe această parte a procesului s-au concentrat cercetătorii. Ei au observat că un proces similar ar putea duce la răcirea unui material pur și simplu prin amestecarea acestuia cu sare de iodură de sodiu (NaI) datorită tranziției de fază.
Al doilea material în acest caz a fost un solvent cu carbonat de etilenă (EC). Cercetătorii au mai remarcat că răcirea în mod repetat a unui material ar trebui să răcească și mediul în care este ținut. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, tot ce trebuia să facă a fost să îndepărteze sarea și apoi să o adauge din nou.
Cercetătorii numesc acest proces „refrigerare ionocalorică” și au construit un frigider pentru a dovedi că este viabil.
Au început cu o cutie și apoi au adăugat un dispozitiv pentru amestecarea celor două ingrediente și un alt dispozitiv care face electrodializă pentru a îndepărta sarea.
Apoi echipa a testat dispozitivul rezultat pentru a determina dacă va menține temperatura din interiorul cutiei la o temperatură scăzută constantă și, dacă da, dacă este mai mult sau mai puțin eficient decât alte dispozitive de refrigerare, scrie Tech Xplore.
Testele lor au arătat că acest nou tip de frigider a reușit să mențină o temperatură scăzută și că este aproximativ la fel de eficient ca frigiderele existente pe piață. Însă marele avantaj al acestei abordări este că nu emite hidrofluorocarburi sau alți poluanți.
Totuși oamenii de știință recunosc că există și un dezavantaj: durează destul de mult până când soluția amestecată se răcește.
De ce este gheața alunecoasă? Noi experimente ar fi aflat răspunsul!
Cercetătorii britanici au creat materialul care oprește impacturi supersonice
Electronicele purtabile din amidon ar putea produce mai puține deșeuri
NASA anulează misiunea GeoCarb de monitorizare a gazelor cu efect de seră